Pierre van der Gijp - IJsselmeervogels

Businessclub in de spotlight: Pierre van der Gijp

Pierre van der Gijp is al vanaf zijn zevende verbonden met IJsselmeervogels. “Het begon allemaal toen ik met mijn vader bovenaan de dijk stond en hij vroeg waar ik wilde voetballen. Gelukkig koos ik voor de ‘rooie’ kant”, herinnert Pierre zich met een glimlach. Na zijn verhuizing op twaalfjarige leeftijd bleef hij trouw aan IJsselmeervogels. “Toen ik naar Nieuwegein verhuisde kwam ik dus twee keer in de week heen en weer rijden om te trainen. Niet goed genoeg voor het eerste helaas, maar IJsselmeervogels werd en is mijn club.”

Achtergrond en betrokkenheid

Na het afronden van zijn masteropleiding in 2008, vond Pierre weer ruimte voor vrijwilligerswerk bij de club. “Het werd de supportersclub – samen met Ted Duyst, Adrie de Graaf, Ferry ter Beek hebben we NAS opgezet. Dit was een initiatief om alle supporters meer bij elkaar te brengen.” Later werd hij door Jaan de Graaf benaderd om deel te nemen aan de sponsorcommissie. “Mijn taak was voornamelijk het verwelkomen van gasten op zaterdagen en het organiseren van evenementen om de verbinding tussen de sponsoren te versterken, ook buiten de wedstrijddagen om”, legt Pierre uit. Zijn rol is over de jaren heen consistent gebleven. “De meesten zullen me herkennen van de momenten dat ik op ‘het podium’ sta om de gasten in de Salentein Lounge welkom te heten en sponsoren te introduceren.”

Een typische wedstrijddag

Op wedstrijddagen arriveert Pierre rond 13:50 uur bij het sponsorhome, waar hij de pupil van de week en diens ouders ontmoet. Dit beschouwt hij als een hoogtepunt van de dag. “Het is geweldig om te zien hoe deze jonge spelers een onvergetelijke dag beleven, vooral als we winnen”, zegt hij enthousiast. Pierre is ook de stadionspeaker, een rol die hij met veel plezier vervult en die nauw verbonden is met zijn activiteiten in de sponsorcommissie. “Inmiddels doe ik dat voor het 8e seizoen volgens mij”, vertelt Pierre.

Het begon allemaal toen ik met mijn vader bovenaan de dijk stond en hij vroeg waar ik wilde voetballen. Gelukkig koos ik voor de 'rooie' kant``

Wat is je drijfveer in jouw rol bij IJsselmeervogels?

Pierre hecht veel waarde aan de interacties met sponsoren en andere clubleden tijdens en na de wedstrijden. “Na de wedstrijd is het heerlijk om met mensen te praten over voetbal, werk, en verrassend persoonlijke onderwerpen”, vertelt hij. 

“De rol van gastheer geeft veel voldoening en lol, maar ook verantwoordelijkheid. Het gaat niet om mij als ik op dat ‘podium’ sta, maar om de sponsoren, de mensen waarmee wij als club een relatie willen hebben en houden. Ook dat wil ik zo goed mogelijk doen. En ja, het is prachtig om dan ook gewoon lol te hebben samen. Met leuke ontmoetingen en een glas wijn (meestal). En ik heb geluk dat mijn vrouw Talitha ook vrijwilliger is en op zaterdag bij de kleine bar staat. En als ze geen dienst heeft, na de wedstrijd toch vaak even komt. Zo kunnen we ook samen genieten van IJsselmeervogels!”

“Verder ben ik ook gewoon supporter en wil ik het beste voor mijn club en de spelers, van de F’jes tot het eerste. En ja, soms was het voetbal van het eerste niet om aan te gluren de afgelopen tijd en was ik ook teleurgesteld, maar mijn invloed daarop is niet zo groot, denk ik dan. Ik probeer me te richten op mijn eigen rol en verantwoordelijkheid. Wat me steeds weer inspireert, zijn de vele anderen met een hart voor de club. Of het nu in de horeca, facilitaire diensten, evenementenorganisatie of als jeugdtrainer is; er zijn zoveel mensen die zich dagelijks inzetten voor IJsselmeervogels. Dat is echt geweldig om te zien!

En wie ben je buiten de club?

Buiten IJsselmeervogels is Pierre een actieve zzp’er die mensen en teams begeleidt en coacht. Hij is ook betrokken bij de lokale gemeenschap door zijn werk bij de stichting Samen SPKNBRG, waar hij helpt bij het promoten van toerisme en het organiseren van evenementen. Daarnaast fungeert hij als ‘master of ceremonies’ bij verschillende bijeenkomsten en is hij vrijwilliger bij de stichting ‘Vrienden van de Haven’ en in zijn kerk.

Afsluitende woorden van Pierre

“Ik ben dankbaar voor wat er is en blijf optimistisch. Ik geloof in de kracht van verbinden, versterken en vernieuwen binnen onze club en de gemeenschap. Het is prachtig om hierbij betrokken te zijn en te zien hoe iedereen met een ‘rood hart’ zijn steentje bijdraagt.”

Tags: