Kooloos Zon & Huis over sponsoring: “Clubliefde gaf de doorslag maar het moet ook iets opleveren”

Voor de meesten is Christiaan Kooloos geen onbekende en is zijn bedrijf Kooloos Zon & Huis een begrip in de regio. Hoe hij in Spakenburg terecht is gekomen en waarom hij sponsor van IJsselmeervogels is geworden lees je in deze editie van Sponsor Uitgelicht.

In 1989 startte de vader van Christiaan op zijn veertigste een zonweringsbedrijf aan huis. Hij begon met het verkopen van lamellen vanuit zijn huis in Voorthuizen, waar Christiaan ook is opgegroeid. De onderneming groeide al snel uit tot een complete zonweringspecialist met een showroom in Barneveld. 

Al vrij vroeg werd duidelijk dat Christiaan het bedrijf zou gaan overnemen van zijn vader. In het begin ging hij samen met zijn vader op pad om de raamdecoratie te installeren. Door de toenemende drukte groeide het bedrijf in personeel en werd Christiaan verantwoordelijk voor de showroom, zodat deze elke werkdag open kon blijven. 

Toen hij in 2000 naar Spakenburg verhuisde begon Kooloos Zon & Huis ook in het dorp te lopen. “En toen die overname steeds dichterbij kwam, begon het steeds meer te kriebelen om me in het dorp te vestigen. Als de kans zich voordoet, wil ik het bedrijf verhuizen naar Spakenburg, dacht ik”. En dat gebeurde ook. In 2008 verhuist het bedrijf en in 2009 werd de showroom in het dorp geopend. 

Zo’n vijf jaar geleden heeft Kooloos Zon & Huis er bewust voor gekozen om te stoppen met het voeren van raamdecoratie, omdat zij al hun energie in outdoor-oplossingen wilden stoppen. “We bieden alles aan voor het buitenleven van onze klanten, zodat ze thuis zijn in elk seizoen”, vertelt Christiaan. Van overkappingen tot rolluiken en van serre’s tot groene daken, Kooloos Zon & Huis heeft de oplossing voor de zonwering van huis, tuin of bedrijf.

Christiaan in Spakenburg

Christiaan Kooloos is wat roots betreft een ‘vreemde’ in Spakenburg. Maar al op jonge leeftijd kwam hij in aanraking met het dorp én IJsselmeervogels. “Al mijn vrienden in die tijd waren Rood. En dan ging ik met hun mee naar wedstrijden en dronken we een paar biertjes in de kantine. Dus op 16-jarige leeftijd kwam ik al in aanraking met het dorp en IJsselmeervogels”. In Spakenburg ontmoette hij ook zijn toenmalige vriendin, die hij nu zijn vrouw mag noemen. 

Terwijl Christiaan niet is geboren in Spakenburg, is hij een fanatiek supporter van IJsselmeervogels. In de senioren voetbalde hij bij de club in een van de lagere elftallen. “Door bij IJsselmeervogels te voetballen maak je het DNA bewust mee en word je er onderdeel van”, merkte hij. “Ik beschouw mijzelf als fanatiek supporter, fanatiek rood. Ik ben er ziek van als ze verliezen, dat doet iets met je”. Met een vast groepje vrienden bezoekt hij elke thuiswedstrijd en als het qua afstand goed te doen is, ook eens een uitwedstrijd. Vooral de wedstrijden op dinsdagavond bevalt ze goed, vertelt hij. 

Of dat ook met werk goed te combineren is? “Om de week werk ik op zaterdag in de showroom, en aan het begin van het seizoen leg ik het competitieschema even naast ons eigen schema, want ik ga natuurlijk niet op zaterdag werken als IJsselmeervogels moet voetballen. Mocht er een wedstrijd verplaatst worden, dan pas ik ons schema aan”, vertelt Christiaan enthousiast.

In de Salentein Lounge

Die clubliefde is ook de basis voor een langdurige zakelijke relatie met IJsselmeervogels. Momenteel is Kooloos Zon & Huis Bronssponsor van de club. “Ongeveer 10 jaar terug ben ik voor het eerst echt sponsor geworden maar voor die tijd hadden we al bepaalde projecten gesponsord. We hebben bijvoorbeeld bedrukte rolluiken voor de club gemaakt met mooie historische prints erop en een zonnescherm en rolluiken geïnstalleerd bij de fanshop”. Hier heeft hij veel complimenten voor gekregen en er zijn ook een aantal opdrachten uitgekomen. Want clubliefde geeft de doorslag om sponsor te worden maar het moet ook iets opleveren: “Wij hebben ook producten die het goed doen in het sponsorhome, namelijk alles voor zonwering en extra leefruimte. Ons product past eigenlijk bij ieder huis. Dat maakt het sponsorhome ook krachtig voor ons. Want wie je ook treft, wij kunnen altijd wel een oplossing bieden.”

In de Salentein Lounge weten ze Christaan makkelijk te vinden en dat is mede te danken aan de sponsorcommissie. “Zij staan er erg voor open om verbinding te leggen. Het is al meerdere keren voorgekomen dat ik aan mijn mouw wordt getrokken door iemand van de sponsorcommissie met het verzoek iemand aan te spreken die op zoek zou zijn naar een oplossing die wij kunnen bieden met het bedrijf”.

‘Zelf aan de bal blijven’

Christiaan is een voetballiefhebber en haalt er veel plezier uit. Vroeger als speler al en nu als supporter. Hij was in het veld spits maar dat is niet altijd zo geweest. “Ik ben begonnen als rechtsback met een slechte voorzet. Daar werden ze in mijn team een beetje moe van en werd ik in de spits gezet. En dat ging eigenlijk heel goed”. En dat vertaalt zich ook door naar het bedrijf. Ook op zakelijk vlak vindt Christiaan het namelijk fijn om orders binnen te tikken. “Of het nou een doelpunt is of een order, ik help mijn team ermee en dat doet me goed”. 

“Als je de bal niet hebt, kan je ook niet scoren” is misschien wel zijn favoriete uitspraak van Johan Cruijff, van wie hij groot fan is. “Als ik dat door vertaal naar mijn bedrijfsvoering, zorgen dat je zelf aan de bal blijft en dat je je eigen koers vaart”.

Christiaan Kooloos maakt als supporter en als ondernemer enthousiast gebruik van de Businessclub van IJsselmeervogels. Wil jij net als Christiaan ook profiteren van het zakelijke netwerk van IJsselmeervogels en tegelijkertijd de club aanmoedigen vanuit je eigen business stoelen? Bekijk dan alle sponsormogelijkheden of beleef de sponsor experience met een proef arrangement.

Tags: