Schaap & Van Dijk: “Het is belangrijk dat we sport motiveren en stimuleren”

Henk-Jan Zijl, mede-eigenaar van belastingkantoor Schaap & Van Dijk is een rasechte Spakenburger en komt uit een donkerrode familie. In een Interview vertelt hij over Schaap & Van Dijk, zijn liefde voor IJsselmeervogels en waarom Schaap & Van Dijk al 21 jaar sponsor is van de club.

Schaap & Van Dijk is opgericht in 1992 en gevestigd in Spakenburg. De belastingadviseurs en accountants van Schaap & Van Dijk bedienen met name het MKB. “Eigenlijk ondersteunen we ondernemers van A tot Z: van salarisadministratie en jaarrekeningen tot fiscale en opstellen van financiële- en Estate planning”, vertelt Henk-Jan. Maar Schaap & Van Dijk kijkt verder dan de jaarrekeningen en de belastingaangifte. ”Doel is dat we de klant elke dag voorzien van de juiste informatie die men nodig heeft om zijn onderneming goed te kunnen runnen. Dit doen we proactief. Dat houdt in dat we meekijken met de processen binnen de onderneming en daar waar nodig onze relaties daarbij ondersteunen om deze te verbeteren en voorzien van advies.”

Wat maakt Schaap & Van Dijk uniek in de sector? “Wij zijn een ‘all-in kantoor’, wij doen alles in eigen huis. En als we extra kennis en expertise nodig hebben, bijvoorbeeld op internationaal fiscaal, juridisch of notarieel gebied, dan beschikken we over een groot netwerk met korte lijntjes.” Henk-Jan vervolgt: “klanten van ons hebben één aanspreekpunt die voor de klant alles verzorgt. Deze contactpersoon is betrokken bij de uitvoering en kan alle vragen van de klant beantwoorden, terwijl er op de achtergrond door een heel team gewerkt wordt aan de opdracht.”

Maatschappelijke betrokkenheid en duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Schaap & Van Dijk: “ons hele dak ligt vol met zonnepanelen waar we zelf stroom mee opwekken. We proberen zoveel mogelijk digitaal te doen en printen bijna niks meer op papier. Daarnaast maken we ieder jaar budget vrij voor goede doelen. Onze werknemers dragen zelf goede doelen aan die we als bedrijf zullen steunen. Het eerste half jaar was dit voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen, en nu steunen we de voedselbank.”

“Ik zit fantastisch op mijn plek hier”

Henk-Jan is zelf in 2009 begonnen bij Schaap & Van Dijk, maar wilde niet van jongs af aan bij een belastingadvieskantoor werken. Via een bijbaan bij de plaatselijke Keurslager en een MBO elektro-opleiding, kwam hij erachter dat bezig zijn met zijn handen hem toch minder goed lag. Henk-Jan heeft daarna een verkort MBO administratie traject gevolgd om sneller door te kunnen stromen naar het HBO. Daar heeft hij accountancy en financieel-economisch management gestudeerd. 

In 2009 werd Henk-Jan benaderd door iemand van Schaap & Van Dijk. “Ik had het prima naar mijn zin bij mijn toenmalige baan, maar ik ben toch het gesprek aangegaan. Dat klikte eigenlijk meteen heel goed. Na het horen van de plannen en toekomstvisie ben ik niet veel later aangesloten”, vertelt hij. Een paar jaar later, toen oprichter Wim Schaap besloot te stoppen als directielid, hadden ze bij Schaap & Van Dijk Henk-Jan op het oog om de plek van Wim op te vullen. Zodoende is hij sinds 2018 onderdeel van het management van Schaap & Van Dijk heeft hij het naar zijn zin. “Ik ben het liefst veel met klanten bezig. Het adviseren van A tot Z en het bijstaan van klanten om samen een nog beter product in de markt te zetten. Ik zit fantastisch op mijn plek hier.”

Henk-Jan is een rasechte Spakenburger. Zijn hele familie komt er vandaan en hij woont zelf al zijn hele leven in het dorp. En met een ‘donkerrode familie’ is zijn liefde voor IJsselmeervogels dan ook een logisch gevolg. “IJsselmeervogels is er met de paplepel ingegoten”, vertelt Henk-Jan enthousiast. 

Henk-Jan is een fanatieke supporter. “Als IJsselmeervogels verliest, dan huilt mijn hart. IJsselmeervogels zit in mijn DNA. Ik heb IJsselmeervogels hoger staan dan welke club dan ook. Ik vind Ajax ook een mooie club, maar als ik mag kiezen: laat Ajax maar degraderen en IJsselmeervogels erin blijven”, vertelt hij lachend. De wedstrijden bezoekt hij vaak met vrienden. “De helft is donkerrood en de andere helft is donkerblauw. Als het lukt pakken we samen de thuiswedstrijden van beide clubs mee.”

Sport motiveren en stimuleren

Henk-Jan is bij Schaap & Van Dijk mede-verantwoordelijk voor alles wat met sponsoring te maken heeft bij alle verenigingen. En dat zijn er nogal wat, want Schaap & Van Dijk ondersteund zo’n beetje elke vereniging in de regio. De maatschappelijke betrokkenheid is dan ook de belangrijkste reden om verenigingen te sponsoren. “We vinden het belangrijk dat er in de buurt gesport kan worden. Het is belangrijk dat we sport motiveren en stimuleren”, vertelt Henk-Jan. Hij is met name erg trots op de rol van IJsselmeervogels in het dorp: “als je nu kijkt naar de club, met tientallen teams, veldvoetbal, zaalvoetbal, meidenvoetbal, G-teams. Dat is fantastisch om te zien. Iedereen kan hier zijn ei kwijt.”  

Schaap & Van Dijk ondersteund IJsselmeervogels al 21 jaar en is momenteel Bronssponsor. Op de vraag of het nog iets op moet leveren, vertelt Henk-Jan: “Als je iets sponsort, mag je niet verwachten dat je iets terugkrijgt, vind ik. Je doet het omdat je het kan en omdat je het graag wil.” Ondanks dat het niet de prioriteit heeft, hebben ze bij Schaap & Van Dijk geregeld gesprekken in de Salentein Lounge met ondernemers. Hier komt ook af en toe wat uit en ze weten Henk-Jan en zijn collega’s ook goed te vinden.

"Het goeie doel is niet je eigen doel”

Tot zijn 15e heeft Henk-Jan bij IJsselmeervogels gevoetbald en daar heeft hij veel plezier aan beleefd. Hij vertelt: “de legendarische Piet Bos is mijn trainer nog geweest. Met zijn zoon Kees Bos zijn we wel eens kampioen geworden. Ik was altijd laatste man en in dat prachtige team had ik zelfs de eer om de aanvoerdersband te mogen dragen. Laatste man en voorstopper zijn mijn favoriete posities. Van achteruit de organisatie neerzetten en opbouwen. Het overzicht over het veld en mensen diep sturen.”

“Het goeie doel is niet je eigen doel” is zijn favoriete uitspraak van Johan Cruijff. Die uitspraak is ook goed door te vertalen naar Schaap & Van Dijk: “het doel van Schaap & Van Dijk is het ondersteunen van de klant. Dat staat voorop. Als je de klant goed bediend en diens doel kunt realiseren, behalen wij onze eigen doelen ook automatisch.”

Schaap & Van Dijk is al 21 jaar sponsor van IJsselmeervogels en Henk-Jan en zijn collega’s zijn regelmatig te vinden in de Salentein Lounge. Wil jij net als Henk-Jan profiteren van het zakelijke netwerk van IJsselmeervogels en tegelijkertijd de club aanmoedigen vanuit je eigen business-stoelen? Bekijk dan alle sponsormogelijkheden of beleef de sponsor experience met een proefarrangement. Zien we je snel?

Tags: