Sponsor uitgelicht: Koelewijn’s Haringinleggerij

Koelewijn’s Haringinleggerij heeft nooit het familiekarakter verloren

In 1931 besluit Dirk (Willemszoon) Koelewijn, van origine visser op de Zuiderzee, een haringinleggerij te starten. Hij weet een geheel eigen en unieke receptuur te ontwikkelen voor de conservering van haring, met als resultaat de nog altijd alom bekende en gewaardeerde potten zure haring, rolmops en braadharing. Tachtig jaar later en 3 generaties verder is die haringinleggerij uitgegroeid tot een groothandel; één van de belangrijkste spelers in de branche. Met een zeer groot assortiment verse vis, verwerkte vis in allerlei variaties en aanverwante producten als olie, kruiden en sauzen. En een one-stop-shop via de VisSuper. Dirk Koelewijn en zijn opvolgers uit latere generaties zouden trots zijn geweest op dit resultaat. Zeker omdat het familiale karakter altijd is gebleven.

Mooie ontwikkelingen

De huidige directeur Gerrit Ruizendaal gaat dit jaar een stap terug doen. In één keer helemaal stoppen is niet mogelijk. Zijn hart ligt in de vis. “Mijn werk is eigenlijk ook mijn hobby”, zegt hij zelf. Hij blijft ook als adviseur betrokken, dus is niet helemaal uit beeld. Als hij die stap terug doet is Gerrit bijna 30 jaar directeur geweest van dit mooie bedrijf. Er is in die periode zoveel gebeurd. Hij blikt terug: “De verhuizing van de Kerkemaat/Oostmaat naar het pand aan de Ansjovisweg in 2001 en als vervolg daarop de bouw van de VisSuper. De opening van de nieuwe rokerij in 2018. Een enorme groei aan producten. Maar ook de investeringen in maatregelen rondom hygiëne en voedselveiligheid. Ik ben blij dat wij altijd het beleid gevoerd hebben om aan de wet- en regelgeving te voldoen”.

Kwaliteit staat voorop

Dagelijks zijn de ongeveer 100 medewerkers hard aan het werk om de klanten te voorzien van topproducten uit de zee of daaraan verwant. Door het uitgebreide netwerk en de korte aanvoerlijnen wordt een hoge kwaliteit gegarandeerd. En omdat Koelewijn’s Haringinleggerij van mening is dat die kwaliteit het verschil maakt, hebben zij ervoor gekozen om ook het transport naar hun klanten volledig in eigen beheer te houden. Met eigen vrachtauto’s met speciale koelfaciliteiten worden de bestellingen onder optimale condities afgeleverd.

Het bedrijf is zich ook bewust dat een gezonde leefomgeving voor de vis en een bijpassende vangstcultuur belangrijk is voor de toekomst. Om dit te onderstrepen hebben zij tot doel gesteld om zich zoveel mogelijk te conformeren aan milieu- en kwaliteitsstandaarden. Ook zijn zij IFS gecertificeerd en werken ze zoveel mogelijk met MSC gecertificeerde producten. Hiermee onderstrepen zij het belang van duurzame visserij.

Relatie met IJsselmeervogels

De relatie met IJsselmeervogels is er een die al jaren bestaat. Gerrit voetbalde er zelf, toen nog op het veld aan de Weikamp. De plek waar de onderneming later een hypermoderne diepvries bouwde. “Daar werd ik destijds meteen onder de hoede genomen van Jaan de Graaf”, blikt Gerrit terug. “Onder de rook van de rokerij van Sjoek werden wedstrijdjes gevoetbald met Jantje Muijs, Wim Muijs en al die mannen, of je leven er vanaf hing”. En die (voetbal) relatie gaat door de hele familie heen. “Mijn vader voetbalde ook bij de Vogels, net als ome Jaap (Paap) die ook jaren voorzitter is geweest van de club. Hij voetbalde samen met mijn oom; Cees van Antje van Gees”. Ook Steven Koelewijn (van Paap) en Jos de Feijter – neven van mij en mijn vrouw – hebben jaren bij de Vogels gevoetbald”.

Het lag dan ook voor de hand dat Koelewijn’s Haringinleggerij sponsor werd van onze club. Een relatie die al vele jaren duurt. IJsselmeervogels is daar best trots op. Andersom is dat ook zo: “Het sponsorschap is door ons altijd positief ervaren. Eigenlijk met trots”, besluit Gerrit. Hij adviseert ons dan ook om door te gaan op de weg die we hebben ingezet.

IJsselmeervogels kijkt uit naar een langdurige toekomstige relatie met Koelewijn’s Haringinleggerij, ook met de opvolger(s) van Gerrit. Wij kijken trots terug op een prettige en persoonlijke relatie met een zeer betrokken sponsor van onze club. Dank daarvoor! 

Koelewijn’s Haringinleggerij
www.visgroothandel.com