Robert van Halteren - Sterk VVIJV

Sterk en IJsselmeervogels: Fundering voor een sterke samenwerking

Robert van Halteren, algemeen directeur van Sterk, is met zijn bedrijf al ruim 10 jaar sponsor van IJsselmeervogels. In een interview onthult hij niet alleen het ongebruikelijke pad naar zijn directeurschap en de operationele filosofie van het bedrijf, maar ook hoe zijn liefde voor voetbal en zijn rol als sponsor van IJsselmeervogels nauw verweven zijn met zijn zakelijke ambities en ethiek.

Autoriteit in funderingstechnieken

Sterk is meer dan zomaar een specialist in funderingstechnieken; het bedrijf geldt als een autoriteit in het veld. “We zijn met name gespecialiseerd in damwanden, die veelal worden toegepast in bouwkuipen,” zegt Robert. Een bouwkuip keert water en/of grond zodat er vervolgens veilig gewerkt kan worden wanneer deze bijvoorbeeld ontgraven wordt. Naast deze toepassing is Sterk ook actief in de bouw van kademuren, dijkversterkingen en de energietransitie, evenals in aanvullende constructiewerkzaamheden, zoals het plaatsen van stempelramen voor extra ondersteuning en verankering.

Sterk kent een rijke geschiedenis. “Oorspronkelijk begon Sterk al in 1882, althans dat is de herleidbare datum die we hebben kunnen vinden, met een inschrijving voor een project voor het Opeinder kanaal.” Sinds de jaren negentig is het bedrijf in handen van de familie van Halteren en opereert het als een modern familiebedrijf. “Dat is iets waar we echt trots op zijn”, aldus Robert.

Sterk heeft meerdere vestigingen: zo is er een kantoor Bunschoten-Spakenburg en een kantoor en grote werf voor ondersteunende activiteiten in Drachten. Ook is er een zelfstandige bedrijfsunit gevestigd in Bremerhaven, Duitsland. Deze Duitse vestiging is gespecialiseerd in werkzaamheden rondom leidingen. Hoewel Sterk een internationale speler is, hecht het bedrijf veel waarde aan lokale projecten. “We zijn actief in heel Europa, maar vinden het belangrijk om zo veel als mogelijk zo dicht mogelijk bij huis te werken”, benadrukt Robert. “Helaas is dat met ons type werk niet altijd mogelijk.”

Recentelijk heeft Sterk een bouwkuip geplaatst in het IJsselmeer voor de berging van een vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog. “We hebben daarmee een droge, veilige omgeving gecreëerd in het midden van het IJsselmeer, waarna de bergingswerkzaamheden konden beginnen,” vertelt Robert.

Met een team van ongeveer 100 medewerkers verdeeld over de vestigingen in Drachten, Bunschoten-Spakenburg en Bremerhaven, zet Sterk sterk in op innovatie en klantgerichtheid. “Wat ons uniek maakt, is onze innovatieve aanpak. Veel van de machines die we gebruiken zijn door ons zelf ontwikkeld om het werk veiliger en efficiënter te maken. Bovendien waarderen onze klanten onze flexibiliteit en de bereidheid om mee te denken om een project tot een succes te maken”, licht Robert toe.

Route naar het directeurschap bij Sterk

Het pad naar het directeurschap bij Sterk was bijzonder. “Ik had eerst andere ambities”, zegt de huidige directeur, “maar uiteindelijk voelde ik me hier op mijn plek en wilde ik meer betekenen voor het bedrijf.”

Ik heb taal- en cultuurstudies gestudeerd, met een specialisatie in filmwetenschappen. Vervolgens heb ik een opleiding gevolgd in filmregie en scenarioschrijven in het buitenland. In 2014 keerde Robert terug bij Sterk. In eerste instantie richtte hij zich op merkzichtbaarheid, maar zijn rol evolueerde. “Na verloop van tijd raakte ik meer betrokken bij de tactische en strategische aspecten van het bedrijf.”

Robert besloot verder te studeren, maar niet in techniek zoals zijn broer Peter. “Ik koos voor een parttime master bedrijfskunde die ik naast mijn werk in de avonduren kon volgen”, zegt hij. De keuze voor deze studie stelde hem in staat een complementaire rol in het bedrijf te spelen. “Met mijn broer Peter op de techniek en Sjaak Veerman op het financiële vlak, hebben we een mooie drie-eenheid”, aldus de directeur, verwijzend naar de gebalanceerde leiderschapsstructuur van Sterk.

“Ik probeer meer op lange termijn strategie te focussen en daarbij de mens centraal te stellen. Onze mensen zijn het belangrijkste onderdeel van ons succes.”

“Alleen kun je niets, je moet het samen doen”

“Alleen kun je niets, je moet het samen doen” is mijn favoriete Cruijff uitspraak, dit past ook goed bij ons als bedrijf”, geeft Robert aan.

“Ons motto ‘Samen Sterk’ is dan ook niet zomaar een kreet; het is de leidraad in alles wat we doen. Zo zijn we minder gericht op kortetermijnwinst en meer op duurzame continuïteit.” Zoals het gezegde luidt: “Alleen ga je sneller, samen kom je verder.”

Sterk bouwt letterlijk en figuurlijk aan de funderingen van de toekomst. Een solide basis is cruciaal, niet alleen in de vorm van beton en staal maar ook in termen van financiële gezondheid, gestroomlijnde processen en welzijn van de mensen die de organisatie vormen. Net zoals een goed voetbalteam een stevige verdediging nodig heeft, geldt dit ook voor een succesvolle organisatie. “Je moet goed zijn voor de mensen; pas dan kun je verder.”

“Een solide basis stelt ons verder in staat om ambitieus naar de toekomst te kijken. Een toekomst waarbij we met onze innovatiedrang en ons specialisme een duurzame bijdrage kunnen leveren. Zo zijn we volop bezig met de energietransitie en hebben we de ambitie om voor 2035 een Zero Emission bedrijf te zijn. We beschikken nu al over diverse materieelstukken die elektrisch aangedreven worden en dat worden er alleen maar meer.”

Veiligheid is een ander fundament waarop Sterk is gebouwd. We hebben dit verankerd in ons veiligheidsprogramma: SV Sterk, wat staat voor ‘Samen Veilig Sterk’. Er is bewust gekozen voor de metafoor van een sportteam: er zijn duidelijke spelregels voor veilig werken, en deze zijn zelfs tot een soort wedstrijdelement verheven en afgebeeld op een voetbalshirtje. Alles met het idee dat veiligheid en veiligheidsbewustzijn een gedeelde verantwoordelijkheid is en dat we het samen moeten doen.

Waar voetbal en het bedrijfsleven samen komen

Geboren en getogen aan de Westdijk, heeft voetbal altijd een centrale rol gespeeld in het leven van Robert. “We keken uit op de voetbalvelden en op mijn vijfde begon ik al met voetballen, wel bij de Blauwe. Onze familie is blauw, maar als rood goed presteert, vind ik dat ook mooi.” Na zo’n vijftien jaar bij Spakenburg te hebben gespeeld, stopte hij rond zijn twintigste. “Het paste niet meer in mijn leven, maar het waren gouden jaren. Ik speelde voornamelijk als linksbuiten en was vooral goed in assists geven.” Een klassieke linksbuiten vertelt Robert: “actie maken en een voorzet geven.”

Sinds 2012 is Sterk trotse sponsor van IJsselmeervogels. “Onze voormalige financieel directeur had een sterke voorliefde voor IJsselmeervogels en nam het initiatief voor de sponsoring. Als lokaal betrokken bedrijf juichten we dat alleen maar toe,” vertelt Robert. “We hebben collega’s die supporter zijn van IJsselmeervogels, Spakenburg en ook Eemdijk. Deze sponsoring sluit daarom naadloos aan bij onze bedrijfscultuur en onze wens om iets bij te dragen aan het dorp. Voetbal heeft bij ons een speciale plek in het hart. In onze kantine in het pand in Bunschoten-Spakenburg hangen dan ook een rood en blauw voetbalshirt.”

Sterk maakt ook actief gebruik van de mogelijkheden die de sponsoring biedt. “Veiligheid is een topprioriteit voor ons. Daarom organiseren we jaarlijks tweedaagse opleidingen voor onze medewerkers, waarbij we dit jaar één dag bij IJsselmeervogels hebben gehost. We hadden de eer om Foppe de Haan als gastspreker te verwelkomen in het sponsorhome. Daarnaast kiezen wij er ook weleens voor om een vergadering bij IJsselmeervogels te houden. Een prachtige plek natuurlijk en alles wordt altijd perfect geregeld.”

Sterk is al meer dan tien jaar sponsor van IJsselmeervogels en Robert en zijn collega’s zijn regelmatig te vinden in de Salentein Lounge. Wil jij net als Sterk profiteren van het zakelijke netwerk van IJsselmeervogels en tegelijkertijd de club aanmoedigen vanuit je eigen business stoelen? Bekijk dan alle sponsormogelijkheden of beleef de sponsor experience met een proef arrangement. Zien we je snel?

Tags: